تغییر ساعت آغازبه‌کار دستگاه‌های اجرایی مشهد و خراسان‌رضوی از سه‌شنبه (۱۵ خرداد ۱۴۰۳) اجرای پروژه تعریض پل شهید باهنر در محور جاده سرخس - مشهد تدوین «مدل جریان‌سازی اجتماعی» برای رسیدگی به معضل طلاق| ظرفیت‌های مختلف برای کنش‌گری اجتماعی بسیج می‌شوند عدالت فضایی، زمینه‌سازِ رسیدنِ شهروندان به توسعه فردی هوای کلانشهر ۵ منطقه مشهد امروز پاک است (۱۳ خرداد ۱۴۰۳) پیگیری دغدغه شهروندان مشهدی درباره بوی بد استخر بوستان کوهسنگی زمان بهره‌برداری از ایستگاه مترو باب الجواد (ع) مشهد اعلام شد+اینفوگرافی شهروند خبرنگار | درخواست افزودن اتوبوس در مسیر روزبازارهای محدوده جاهدشهر و الهیه مشهد + پاسخ جمیله علم‌الهدی در دانشگاه فردوسی مشهد: شهید آیت‌الله رئیسی نمونه و مصداق عینی جمهوریت اسلامی بود پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصدی پروژه بولوار قمربنی هاشم (ع) و زیر گذر شهید هریری در مشهد اعزام کاروان بسیج شهرداری مشهد به مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) یاد «آتشبار ضدطیاره»| ناشنیده‌هایی از تاریخچه فلکه «ضِد» در خیابان امام رضا(ع) مشهد مترو مشهد روز دوشنبه (۱۴ خرداد ۱۴۰۳) رایگان است سرویس‌دهی رایگان اتوبوس‌رانی مشهد در روز رحلت حضرت امام‌خمینی‌(ره) و روز دحوالارض اعمال‌قانون یک‌ هزار و ۳۶۵ دستگاه خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۳۸ نفر در تصادفات رانندگی طی ۲۴ ساعت گذشته مصدوم شدند (۱۲ خرداد ۱۴۰۳) ۵۳ درصد حریق‌ها در مشهد منشأ برقی دارد ترافیک سنگین پیرامون حرم امام‌رضا(ع) (۱۲ خرداد ۱۴۰۳) سلیمی: پیام پویش نائب الزیاره همدلی و وحدت است پیشرفت ۷۳ درصدی رینگ پیرامونی بوستان ۷۳ هکتاری کرامت در مشهد
سرخط خبرها

جای خالی مشارکت مردمی در مدیریت پسماند روستایی

  • کد خبر: ۹۲۱۱۰
  • ۲۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۲
جای خالی مشارکت مردمی در مدیریت پسماند روستایی
علی‌اکبر عنابستانی - مدرس جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی

امروزه افزایش رفت وآمد در مکان‌های روستایی برای زندگی و گذراندن اوقات فراغت، به ویژه در فصل بهار و تابستان، باعث وجود حجم انبوهی از زباله‌های پراکنده در روستا‌ها و از طرفی منجر به بحران جدی و جدیدی در سکونتگاه‌های روستایی شده است.

این مسئله ضرورت حفظ محیط زیست را در روستا ازطریق مدیریت پسماند دوچندان می‌کند. تغییر در کیفیت زندگی مردم روستا موجب تغییر در کمیت و کیفیت پسماند تولیدی در روستا‌ها شده است؛ لذا حفظ محیط زیست روستا‌ها ازجمله ضرورت‌های توسعه روستایی محسوب می‌شود.

یکی از مسائلی که محیط زیست روستا‌ها را تهدید می‌کند، بی توجهی به نحوه جمع آوری و دفن زباله‌ها در محیط روستایی است.

ازاین رو باتوجه به رابطه تنگاتنگ بهداشت و توسعه در همه جوامع، به ویژه در جوامع روستایی، نقش مؤثر جمع آوری و دفع اصولی پسماند‌ها در ارتقای وضعیت بهداشت محیط روستا‌ها بیش از پیش به چشم می‌آید.

مقدار پسماند تولیدی در هر روستا به اندازه‌ای نیست که برای هرکدام از روستا‌ها طرح مدیریت پسماند جداگانه‌ای ارائه شود و این کار از نظر اقتصادی هیچ گونه توجیهی ندارد. روش‌های متفاوتی برای دفع زباله‌ها در نواحی روستایی مطرح است؛ مانند زباله سوزی، دفن، بازیافت، تبدیل و... که باتوجه به حجم زیاد زباله‌های روستایی دفن بهداشتی می‌تواند راه حل مناسبی برای روستا‌ها باشد.

البته گزینه‌های دیگر نیز مردود نیستند؛ بنابراین دفن بهداشتی زباله یکی از راهکار‌های مدیریت زباله در مناطق روستایی محسوب می‌شود.

یکی دیگر از اجزای ضروری برای اجرای موفق برنامه‌های کاهش تولید پسماند، بازیافت و کمپوست، مشارکت عمومی است.

در واقع مدیریت پسماند بدون درنظرگرفتن نقش مردم که تولیدکننده اصلی پسماند هستند، ممکن نخواهد بود. مشارکت عمومی در برنامه‌های بازیافت، نرخ بازیافت را افزایش و هزینه‌های مربوط را کاهش‌ می‌دهد و موجب بهبود کیفیت کالا‌های بازیافتی می‌شود.

طرح تفکیک و جداسازی پسماند‌ها در مبدأ تولید، پایه اصلی بازیافت را تشکیل می‌دهد و عامل اصلی برای اجرایی شدن این طرح در جلب مشارکت و همکاری مردم است.

در حقیقت مدیریت پسماند می‌تواند به کاهش زباله‌های تولیدی و تفکیک پذیری زباله‌های قابل استفاده مجدد کمک شایان توجهی کند و این امر زمانی قابلیت اجرایی دارد که بتوان از ظرفیت‌های مردمی به نحو شایسته استفاده کرد؛ ظرفیت‌هایی که باید با برنامه ریزی، آموزش و تشویق فعال شوند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->